Direct contact? Bel: 070 - 209 2041

Home > Tandarts > Na reacties

Na reacties

Nareacties, wat te doen bij eventuele klachten na:

Verdoving

Als u bij een van onze tandheelkundige behandelingen een verdoving hebt gekregen is het goed om het volgende te weten:

De verdoving houdt bij een normale hoeveelheid verdovingsvloeistof zo’n drie uur aan. Daarna voelt u de verdoving weg trekken. Soms moet er meer vloeistof worden gebruikt om een goede verdoving te krijgen. Dan kan het zijn dat het langer duurt voordat de verdoving is uitgewerkt. Als de verdoving de volgende dag nog voelbaar is dan kunt u het beste even contact met ons opnemen.

Vullingen

Last van uw vulling? Neem contact om met de tandarts in Den HaagHet kan zijn dat u na het aan brengen van de vulling nog wat napijn heeft. Dit kan verergeren na het eten en drinken van warme- en/of koude spijzen/dranken. Dit kan een reactie van de vulling op de tand of kies zijn (zeker bij witte vullingen) maar moet met een paar dagen verdwenen zijn. U kunt dan eventueel een pijnstiller slikken zoals Paracetamol. Mocht de pijn in de loop van de dagen verergeren of spontaan ’s nachts optreden en indien de wang in de buurt van de nieuwe vulling dik wordt, dan kunt u het beste contact met ons opnemen.

Extractie(s)

Pijn klachten of na reacties bij getrokken tanden? Bel met de tandarts in Den HaagIndien er bij U één of meer tanden en/of kiezen getrokken is het verstandig om na de behandeling het volgende te doen:

Houd het meegekregen gaasje een half tot een heel uur op de wond en bijt stevig dicht. Mocht de wond later nog wat nabloeden doe dan wederom een gaasje op de wond en bijt nog een half uur dicht. De wond geneest het best wanneer het bloed goed kan stollen. U mag de eerste dag de wond niet schoonspoelen. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden weer gewoon poetsen, behalve daar waar het pijn doet of daar waar de wond zit. Als aanvulling kunt u de mond spoelen met lauw water waarin wat zout is opgelost.

Als de verdoving is uitgewerkt kunt u alles weer eten en drinken, maar liever een beetje aan de andere kant. Het mag niet te warm of te koud zijn. Alcohol en roken vertragen het genezingsproces en kunnen de pijn doen toenemen. Na de behandeling kunt u pijn krijgen en een gezwollen gezicht. Dit is normaal en u kunt hier tot ongeveer 5 dagen na de behandeling last van blijven houden. Om een eventuele zwelling te verminderen kunt u de eerste dag het gezicht wat afkoelen. U doet een paar ijsklontjes in een plastic zakje en stopt dit in een washandje. Houd het washandje tegen het gezicht, op de plaats waar u behandeld bent. Maak het gezicht niet al te koud, want hierdoor kan de zwelling toenemen. De pijn kunt u tegengaan met Paracetamol (liever geen aspirine). Dit is te verkrijgen bij apotheker en drogist.

Soms is de wond gehecht. Het hierbij gebruikte draad lost vanzelf op, tenzij de tandarts u verteld dat dit niet het geval is; dan krijgt u een controle-afspraak voor het verwijderen van de hechting.

Indien het bloeden niet stopt, er zwelling optreedt, de wond een “kloppende pijn” geeft, pijnstillers niet helpen of als de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 39° C, neem dan contact met ons op.

Wortelkanaalbehandeling

Indien er bij een wortelkanaalbehandeling is gestart, volgen hieronder enkele aanwijzingen die voor u na de behandeling van belang kunnen zijn:

Als de verdoving is uitgewerkt kunt u alles weer eten en drinken. Soms heeft u enkele dagen last van een wat vieze smaak in de mond. Dit is meestal het gevolg van het in de tand of kies ingesloten medicament.

Pijn kunt u tegengaan met Paracetamol, Ibuprofen of Aspirine. Soms wordt de tand of kies opengelaten om het vuil eruit te kunnen laten komen. Het helpt als u aan de desbetreffende tand of kies zuigt. Zorg dat u het gaatje open houdt door het goed schoon te houden.

Na het starten van een wortelkanaalbehandeling krijgt u meestal een vervolgafspraak. De tand of kies wordt dan afgevuld en krijgt een definitieve vulling. Mocht na de start van de wortelkanaalbehandeling de zwelling alsmaar toenemen, dan kunt u contact met ons opnemen. Ook als de lichaamstemperatuur oploopt tot 39° C of meer kunt u contact met ons opnemen.

In sommige gevallen besluit de tandarts u een antibiotica-kuur mee te geven. Slik drie maal daags vóór de maaltijd één capsule, 5 dagen lang. Maak deze kuur volledig af! Ook als de pijn reeds is verdwenen.

Prothese

Als er bij u een nieuwe prothese is geplaatst of de oude is voorzien van een nieuwe laag (rebasing), dan kan het gebeuren dat er drukplaatsen ontstaan. Dit zijn blaartjes waar de prothese te hard tegen het tandvlees aandrukt. Wacht niet langer en neem gerust even contact op voor een afspraak. Het is voor ons een hele kleine moeite om u van de pijn af te helpen. En de pijn verdwijnt zelden vanzelf!

Pijnstillers

Klachten of na reacties bij pijnstillers? Neem contact op met de tandarts in Den HaagEr zijn vele pijnstillers op de markt, maar de voorkeur gaat uit naar Paracetamol. Soms krijgt u een recept mee voor een andere pijnstiller.

NB: Lees in alle gevallen goed de gebruiksaanwijzing en overschrijd de aangegeven hoeveelheid niet.