Direct contact? Bel: 070 - 209 2041

Home > Tandarts > Nareacties

Nareacties

Wat te doen bij eventuele klachten na:

Verdoving

Als u bij een van onze tandheelkundige behandelingen een verdoving hebt gekregen is het goed om het volgende te weten:

Het kan zijn dat u een plaatselijke verdoving krijgt als we u moeten behandelen. De verdoving is bij een normale hoeveelheid verdovingsvloeistof na zo’n drie uur uitgewerkt. Soms moet er meer vloeistof worden gebruikt voor een goede verdoving. Dan duurt het langer voordat de verdoving is uitgewerkt. Als de verdoving de volgende dag nog voelbaar is, raden we u aan contact met ons opnemen.

Vullingen

Na het aanbrengen van een vulling kunt u last hebben van wat napijn. Dit kan verergeren na het eten en drinken van warme en/of koude spijzen/dranken, zeker bij witte vullingen. U kunt dan eventueel een pijnstiller slikken. Na een paar dagen moet de napijn verdwenen zijn. Mocht de pijn in de loop van de dagen verergeren of spontaan ‘s nachts optreden, of indien de wang in de buurt van de nieuwe vulling dik wordt, neem dan contact met ons op.

Extractie(s)

Indien er één of meer tanden en/of kiezen zijn getrokken, is het verstandig om na de behandeling het meegekregen gaasje een half tot een heel uur op de wond te houden en stevig dicht te bijten. Mocht de wond later nog wat nabloeden, doe dan wederom een gaasje op de wond en bijt nog een half uur dicht. De wond geneest het best wanneer het bloed goed kan stollen. U mag de eerste dag de wond niet schoonspoelen. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden weer gewoon poetsen, behalve waar het pijn doet of waar de wond zit. Als aanvulling kunt u de mond spoelen met lauw water waarin wat zout is opgelost.
Soms is de wond gehecht. Het hierbij gebruikte draad lost vanzelf op, tenzij de tandarts u vertelt dat dit niet het geval is; dan krijgt u een nieuwe afspraak voor het verwijderen van de hechting.

Als de verdoving is uitgewerkt kunt u alles weer eten en drinken, maar liever een beetje aan de andere kant. Het mag niet te warm of te koud zijn. Alcohol is een bloedverdunner en kan het stollingsproces vertragen, dus liever geen alcohol nuttigen die dag.  Alcohol en roken vertragen het genezingsproces en kunnen de pijn doen toenemen. Na de behandeling kunt u pijn krijgen en een gezwollen gezicht. Dit is normaal en u kunt hier tot ongeveer vijf dagen na de behandeling last van blijven houden. Om een eventuele zwelling te verminderen kunt u de eerste dag het gezicht wat afkoelen. U doet een paar ijsklontjes in een plastic zakje en stopt dit in een washandje. Houd het washandje tegen het gezicht, op de plaats waar u behandeld bent. Maak het gezicht niet al te koud, want hierdoor kan de zwelling toenemen. De pijn kunt u tegengaan met een pijnstiller (liever geen aspirine). Dit is te verkrijgen bij apotheker en drogist.

Indien het bloeden niet stopt, er zwelling optreedt, de wond een ‘kloppende pijn’ geeft, pijnstillers niet helpen of als de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 39 °C, neem dan contact met ons op.

Wortelkanaalbehandeling

Zodra de verdoving na een wortelkanaalbehandeling is uitgewerkt, kunt u alles weer eten en drinken. U kunt enkele dagen last houden van een wat vieze smaak in de mond. Dit is meestal het gevolg van het in de tand of kies ingesloten medicament.

Soms wordt de tand of kies opengelaten om het vuil eruit te kunnen laten komen. Het helpt als u aan de desbetreffende tand of kies zuigt. Zorg dat u het gaatje open houdt door het goed schoon te houden.

Pijn kunt u tegengaan met paracetamol, ibuprofen of aspirine. In sommige gevallen besluit de tandarts u een antibioticakuur mee te geven. Slik drie maal daags vóór de maaltijd één capsule, vijf dagen lang. Maak deze kuur volledig af, ook als de pijn reeds is verdwenen!

Als na de wortelkanaalbehandeling de zwelling steeds groter wordt, of de lichaamstemperatuur oploopt tot 39° C of meer, neem dan contact met ons op.

Prothese

Als er bij u een nieuwe prothese is geplaatst of de oude is voorzien van een nieuwe laag (rebasing), dan kan het gebeuren dat er blaartjes ontstaan op de plaats waar de prothese te hard tegen het tandvlees aandrukt. Wacht niet langer en bel gerust even even voor een afspraak. Het is voor ons een hele kleine moeite om u van de pijn af te helpen.