Home > Tandarts > Slaapapneu

Snurken en slaapapneu

Een goede nachtrust is van groot belang. U voelt zich energieker en vrolijker, ziet er beter uit, en wordt minder snel ziek. Snurken verstoort de nachtrust en leidt tot moe wakker worden. Vanzelfsprekend geldt dat voor de partner, maar ook voor de snurker die zichzelf wakker snurkt.

Snurken

Snurken is het gevolg van een vernauwing van de luchtweg tussen de neusgaten en de stembanden. Een van de oorzaken kan zijn dat tijdens het slapen de tongspier ontspant. Dat blokkeert de luchttoevoer met als gevolg een snurkend geluid bij het inademen. Overgewicht, alcoholgebruik, roken en slapen op de rug bevorderen het snurken. Het aanpakken daarvan is vaak voldoende om het snurken te stoppen. Maar niet altijd. Dan helpt de snurkbeugel, die u voor het slapen in uw mond doet.

Snurkbeugel

De snurkbeugel houdt uw onderkaak en tong naar voren, waardoor de keelholte vrij blijft en het snurken ophoudt. Bij de eerste afspraak onderzoeken we of een snurkbeugel voor u de goede oplossing is. Dat doen we aan de hand van een vragenlijst, een röntgenfoto en een onderzoek naar uw mond en kaak. 

Slaapapneu

Bij sommige mensen leidt het verslappen van de tong en het verstoppen van de luchtwegen ertoe dat ze enkele keer per uur stoppen met ademhalen. De duur daarvan kan variëren van enkele seconden tot zelfs wel een minuut of langer. Daardoor krijgt u onvoldoende zuurstof en dat kan leiden tot (zeer) ernstige gezondheidsklachten. Deze ademstops heten apneus.

Als wij vermoeden dat u daar aan lijdt, verwijzen we u door naar  Slaapapneu Service. Zij stellen de ernst van uw klachten vast. Voor een lichte vorm van apneu is de beugel uitermate geschikt om de klachten weg te nemen. Wij zien u dan graag weer terug. Voor ernstiger vormen van slaapapneu helpen zij u verder.