Direct contact? Bel: 070 - 209 2041

Home > Tandarts > Behandelingen > Bruxisme / knarsen

Bruxisme / knarsen

Bruxisme laten behandelen in Den HaagBruxisme oftewel tandenknarsen is een zgn. parafunctie van het gebit. Dit gebeurt door het over elkaar schuiven van boven- en ondertanden; hierbij kan een knarsend geluid gehoord worden. Over het algemeen gebeurt het ’s nachts tijdens de slaap en onbewust.

Door het knarsen ontstaan er eerst slijtvlakken (attritie) op de tanden, waardoor het glazuur afslijt en de dentine bloot komt te liggen zodanig dat cariës en tandgevoeligheid kunnen ontstaan. Verder wordt het steunweefsel van de tanden aangetast (door overbelasting) zodanig dat de tanden los kunnen komen en het kaakgewricht aangetast wordt (syndroom van Costen of TMD).

Een duidelijke oorzaak voor TMD (Temporo Mandibulaire Dysfunctie) is vaak moeilijk aan te wijzen. De meeste patiënten krijgen klachten door een combinatie van factoren die samenhangen met dit pijnsyndroom, zoals het ’s nachts in de slaap tandenknarsen, slijtage, artrose en stijf worden van het kaakgewricht, maar ook een slecht zittend kunstgebit en gespannen kaakspieren door stress kunnen een rol spelen.

TMD komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 25 jaar en in de leeftijdsgroep tussen 40 en 50 jaar. De tandarts stelt de diagnose door de kaak te onderzoeken en goed uit te vragen welke symptomen er zijn. Soms is verder onderzoek en behandeling bij een gespecialiseerde fysiotherapeut of de kaakchirurg zinvol.

Ook andere klachten kunnen het gevolg zijn van bruxisme, zoals slecht slapen, hoofdpijn, pijnlijke kaakgewrichten en -spieren, tand- en kiespijn, vermoeidheid en nek- en schouderklachten. De oorzaken van bruxisme zijn gebrekkige tandcontacten (premature contacten genoemd of ook soms malocclusie), psychische spanningen (stress) en ook intoxicatie met drugs als ecstasy en amfetaminen.

Bruxisme behandelen

De behandeling zal dan bestaan in het inslijpen van de premature contacten, het behandelen van de stress en het dragen van een opbeetplaat, ook wel splint genoemd. Later kan het geheel eventueel in het gebit omgezet worden naar composiet. Of als er voor een nog defenitievere oplossing gekozen kan worden voeren we het uit met onlay’s of kronen.

Opbeetplaat laten maken in Den HaagEen opbeetplaat is een hoefvormige kunstharsplaat die over de boventanden geplaatst wordt. De zijde naar de ondertanden is glad en heeft met alle ondertanden contact, ook wanneer de onderkaak zijdelingse bewegingen doet. Men spreekt dan van een gebalanceerde occlusie. Deze opbeetplaat geeft vaak de gewenste rust aan het kaakgewricht en wordt dan ook veel toegepast. Veel mensen zweren bij het slapen met zo’n plaat. Tevens zorgt deze plaat er ook voor dat uw tanden niet verder afslijten. U slijt als het ware het plaatje, maar niet uw tanden.

Het spreekt voor zich dat wij ook deze behandelingen uitvoeren, vraagt u er gerust naar.