Direct contact? Bel: 070 - 209 2041

Home > Tandarts > Behandelingen > Orthodontie

Orthodontie

Slotjes beugelOrthodontie is een specialisme in de tandheelkunde dat zich bezig houdt met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken door middel van beugels. De term orthodontie komt van de oud-Griekse woorden orthos (recht) en odontos (tand).

Wat houdt orthodontie in

De uitwerking van de orthodontie is in het dagelijks leven te zien door de beugels die mensen dragen en waarbij via haakjes en elastiekjes permanente trek- en drukkrachten op de gebitsdelen wordt uitgeoefend tot de gewenste stand is bereikt. Hierbij moet in jaren gedacht en gerekend worden.

Block beugelTijdens de behandeling moet de patiënt de beugel meestal dag en nacht dragen (actieve behandelingsperiode). Tijdens deze periode is regelmatige controle en/of bijstelling van de beugel noodzakelijk. Daarna wordt de beugel vaak alleen nog ’s nachts gedragen (retentieperiode). Deze laatste periode is ervoor bedoeld om de tanden en kiezen na de behandeling zo goed mogelijk in de gecorrigeerde stand vast te laten groeien. Tegenwoordig worden er echter ook vaak kleine metalen draadjes (spalkjes) achter de tanden geplaatst om het gebit na een beugelbehandeling in de goede stand vast te houden.

Wat wij voor u kunnen betekenen

Onzichtbare beugelBij ons in de praktijk worden kleine orthodontische behandelingen door de tandarts zelf gedaan. Daar waar een of meerdere fronttanden scheef staan zal de tandarts u graag vertellen wat de mogelijkheden zijn. Dit zal meestal worden gedaan met een “plaatje” of een “onzichtbare beugel”. Bij een uitneembare plaatjes beugel loopt er een draad langs de voortanden. De onzichtbare beugel is een geavanceerde orthodontische behandeling voor volwassenen. Een reeks van transparante, nagenoeg onzichtbare correctie-bitjes verplaatsen langzaam de tanden zonder veel ongemak. Afhankelijk van de begintoestand kan een behandeling met de onzichtbare beugel 6-24 maanden duren. Dit komt ongeveer neer op 12-48 correctie-bitjes. Ze worden elke twee weken vervangen door een nieuwe set. Let op: deze techniek is niet geschikt voor iedereen.

Mocht er een uitgebreide behandeling nodig zijn dan verwijzen wij u graag door naar een met ons nauw samenwerkende orthodontist bij u in de buurt. De orthodontist doet dan de uitgebreide orthodontische behandelingen.

Orthodontie is zeker niet iets voor kinderen alleen. Ook volwassen kunnen normaal gesproken uitstekend orthodontisch behandelt worden. Zo kunt u alsnog uw tanden recht laten zetten!